Objavljeno Komentiraj

Lanolin – sastojak Dalmatia Naturalis proizvoda

Z

Jedan od glavnih sastojaka Dalmatia Naturalis proizvoda je lanolin. To je jedan od najstarijih emulgatora koji se koristi u kozmetici, naročito za njegu djece i novopečenih majki nakon poroda.

Lanolin bih nazvala jednim od prirodnih emulgatora jer nam je darovan iz prirode, odnosno životinjskog svijeta, od ovčje vune, koji je nastao prirodnim procesom, a ne sintetskim putem i bez korištenja kemikalija da bih se izvršila njegova ekstrakcija. I naravno, što nam je svima bitno, nije dobiven iz petrokemikalija.

Lanolin se dobiva čišćenjem vune, korištenjem vruće vode, te dodatnim procesima pročišćavanja poput centrifugiranja da bi se uklonile nečistoće. Nakon procesa dobivanja lanolina, provodi se testiranje na pesticide.  U kozmetičkoj industriji koristi se naravno lanolin bez pesticida.

Lanolin je građen od velikog broja spojeva, ponajviše lanolinskih kiselina, lanolinskih alkohola i lanolinskih hidrokarbonata. Jedan od važnijih spojeva lanolina je kolesterol koji je jedan od najzastupljenijih. Kolesterol je važan lipid za kožu. Struktura lanolina sprječava gubitak vlage iz kože. Umirujuće, hidratantno i ljekovito djelovanje krema od lanolina poznato je da pogoduje gotovo svakom tipu kože. Stoga smo mi odlučili da ćemo koristit lanolin u naše tri kreme :

Njegove hidratantne osobine su visoko cijenjene u brojnim tretmanima za njegu kože, jer lanolin prodire dublje u suhu kožu.  Ali ne samo da hidratizira, nego i stvara barijeru u slojevima kože koji se nalaze ispod, kako bi se spriječio gubitak vlage. Time se koža štiti duže vrijeme, što znači da oni koji koriste kreme koje sadrže lanolin ne moraju primjenjivati toliko često.

Kreme od lanolina korisne su osobama koje imaju iznimno suhu kožu koje je osjetljiva na vanjske uvjete. Primjerice, ekstra bogata krema od lavande sadrži lanolin, maslinovo ulje, vodicu lavande i eterično ulje lavandina. Ova kombinacija pomoći će osobama koje imaju suhu kožu koja je sklona pucanju i svrbežu. Lanolin i maslinovo ulje pomoći će pri zacjeljivanju kože i stvaranju zaštitne barijere dok će lavanda i lavandin umiriti svrbež i ubrzati zarastanje.

Žene koje često nose sandale ili visoke pete, vrlo brzo primijete da na peti dolazi da isušivanja kože te pucanja i ljuštenja kože. Upotreba običnih hidratacijskih krema neće biti od pomoći jer one ne prodiru u dublje slojeve kože. S vremenom se koža sve više ljušti, pa čak gubi i boju.  Kreme s lanolinom prodiru čak i kroz slojeve mrtve kože te će je omekšati pa će višak kože biti lakše ukloniti pilingom ostavljajući kožu na peti hidratantnom i mekanom. U ovim slučajevima, poželjno je nanositi kremu s lanolinom prije spavanja.

Svojstvo lanolina da se duže vremena sadržava na koži, omogućava i zaštitu tijekom korištenja pelena. Vlažnost, pH vrijednost i mehaničko trenje u pelenama često uzrokuje pojavu osipa i crvenila, dok u nekim slučajevima dolazi do stvaranja ranica. Lanolin sadrži lipide  poput 10-metil dodekanska kiselina i 12-metiltridekanska kiselina, koje djeluju antimikrobno,  što je iznimno važno za sprječavanje razvoja, ali i ublažavanje pelenskog osipa. K tome smo dodali i kamilicu koja je sadrži bisabolol koji umiruje koži, liječi rane te se bori s bakterijama.

Kako smo već naveli, lanolin prirodno sadrži kolagen kojem smo nadodali vitamin E i ceramide prirodno prisutne u hladno prešanom suncokretovom ulju, što ga u kombinaciji sa smiljem čini pravom noćnom kremom protiv bora. Lanolin će vam hidratizirati kožu, učiniti je mekšom i svi sastojci potrebni za ublažavanje bora će prodrijeti u dublje slojeve kože.

Svakodnevnom upotrebom lanolinskih krema, poboljšati će se zdravlje vaše kože.

  1. http://www.lanco.com.uy
  2. M. Loden, H.I. Maibach, Dry skin and moisturizers, CRC Press, str. 259-263
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)